! Na vele vragen over de openingstijden i.v.m. de coronacrisis, willen we mededelen dat we gewoon geopend zijn met de nodige maatregelen en de anderhalve meter afstand. We zijn van 08:00 uur tot 17:00 uur geopend en op vrijdags van 08:00 uur tot 16:30 uur. In het weekend zijn we gesloten.

Het geheim van elke professional die met hout werkt

Iepen stammen kopen

Iepenhout stammen

Bij Fijnhout Drenthe kunt u direct online een aanvraag plaatsen om een of meerdere iepen stammen te bestellen. Iepen is erg geschikt voor de meubelmaker omdat het gemakkelijk te bewerken is. Wij kunnen iepenhout gewaterd leveren, maar ook als bekantrecht en onbekantrecht, met lengten tot wel 600 cm. Vraag direct een offerte aan.

De iep

Iepen groeien op voedselrijke en vochtige grond die veel kalk bevat. Deze bomen kunnen tot wel 40 meter hoog worden onder ideale omstandigheden. In Nederland is de iep veel in de kustprovincies en aangeplant in steden te vinden. Europees iepen is een mooie ringsporige houtsoort die niet veel meer wordt aangeboden vanwege iepenziekte, een soort schimmel die door de spintkever verspreid wordt. Andere soorten iepen, zoals Japans iepen, Canadees iepen en Amerikaans iepen worden nog wel veel aangeboden.

Gebruik van iepenhout

Iepen is erg geschikt voor de meubelmaker omdat het relatief makkelijk te bewerken is. Iepenhout is vast, taai, vrij licht en meestal gelijkmatig van structuur. Het hout van de iep is waardevol en wordt veel gebruikt voor onder andere de meubelfabricage, het maken van klompen, als constructiehout, voor trappen en bij de vervaardiging van parket en andere vloeren.

Gewaterde iepen stammen

Door het wateren van vers gekapt iepenhout lossen de mineralen en voedingsstoffen die in het hout aanwezig zijn op, waardoor het hout duurzamer wordt. Om deze reden zijn onze gewaterde iepen stammen van een zeer robuuste kwaliteit. Wij kunnen iepenhout gewaterd leveren, maar ook als bekantrecht en onbekantrecht, met lengten tot wel 600 cm.

Kleurstelling van iepen

Het kernhout van de Europese iep is lichtbruin tot dof donkerbruin, soms met een groenachtige glans en een geelwit spint. Door de grote vroeghoutvaten vallen de groeiringen ontzettend op. Dit geeft het hout een aantrekkelijke vlamtekening, maar maakt de nerf wel groffer. Andere soorten iepen, zoals Red Elm en Soft Elm, hebben een wat andere kleur dan de Europese iep. Deze zijn vaak wat meer donkerbruin tot zelfs roodbruin. Bij alle soorten iepen zijn de mooie groeiringen onderscheidend.

Iepen stam bestellen?

Bij ons kunt u direct online een aanvraag plaatsen om een of meerdere iepen stammen te bestellen. Vul het formulier in, vermeld uw wensen en wij kunnen meteen een offerte voor u opmaken.

Bijvoorbeeld:
Robinia 250cm x 10cm x 10cm - 5 stuks

* Dit veld is verplicht